12 ting du kunne sige i stedet

Far er ikke sur … Der er bare visse udsagn, som jeg hører igen og igen, og hver gang jeg gør det, synker mit hjerter en lille smule.
INDHOLDSFORTEGNELSE
- 1. "Designet WOW’er mig ikke …"
- 2. ”Kan du gøre logoet større?”
- 3. "Bare gøre det samme som ”#INDSÆT EN SUCCESFULD VIRKSOMHEDS NAVN HER"
- 4. "Du finder bare billeder på Google"
- 5. "Jeg kan ikke skrive tekst, før jeg har set designet"
- 6. "Kan du gøre det hurtigere?"
- 7. "Giv os 2 designmuligheder, så vælger vi"
- 8. "Du er jo eksperten, gør bare hvad du synes er det rigtige."
- 9. ”Kan du give mig et hurtigt slaw på tasken?”
- 10. ”Kan jeg sidde samme med dig, når du designer?”
- 11. "Min chef kan ikke lide det"
- 12. "Der er liiige en ting mere ..."
- Bedre kommunikation giver bedre hjemmesider og webshops
Men de fleste af disse udsagn dukker op, fordi kunderne ikke er sikker på, hvordan de skal kommunikere deres tanker. Og det er også okay.
Her er de 12, som jeg har hørt over årene, og hvordan de kan undgås.
Ret beset er det de færreste der jævnligt er involveret i hjemmesideprojekter. Fair nok. For mange af de kunder, jeg arbejder med, er dette deres første eller anden gang nogensinde.
Uden omhyggelig projektstyring kan dette nemt føre til misforståelser, kunder der føler, at de ikke bliver hørt eller hvad værre er, vi ender med et afsporet projekt.
I løbet af det sidste årti eller deromkring har jeg bemærket, at de samme kommentarer, anmodninger eller udsagn kommer igen og igen. Og jeg har justeret min proces undervejs for bedre at håndtere disse og endda komme dem i forkøbet.
Derfor tænkte jeg, at det kunne være nyttigt at gennemgå nogle af de klassiske kundekommentarer og prøve at forstå, hvad der virkelig bliver sagt, hvorfor det kan forårsage problemer, og hvordan vi kommunikerer bedre på begge sider.
1. "Designet WOW’er mig ikke …"
Hvad kunden (normalt) mener:
- Jeg er ikke overrasket over dette design.
Hvad jeg hører:
- Drop planlægningen og bare give mig noget. Smid al omhyggelig planlægning ud, bare giv mig noget mere skinnende.
Når det kommer til webdesign (grafik), kan kunderne nogle gange glemme, hvad deres hjemmeside er beregnet til, og beslutter, at de vil opgive den omhyggeligt udarbejdede strategi for noget mere skinnende i stedet. Og endda til noget, som enten ligner deres konkurrents eller bare blender ind i deres branche.
Ofte er det faktisk kundens eget koncept, forslag og ideer, der præsenteres til kunden – men som ikke overrasker dem eller giver dem den her WOW-effekt. Ehmmm …!
Webdesignet vil ligne den skitse eller ideer, som de gav mig. Dertil kommer at webdesignet helt naturligt vil bruge farverne og skrifttype fra kundens logo og branding.
Typisk ser kunden alle trin, der fører frem til designpræsentationen. Det gør måske den store afsløring til en lidt tam oplevelse. Netop fordi kunden jo har set designprocessen.
Og det fører til at kunden beder om vage, udefinerede ting, som "wow", "synes der mangler et eller andet".
En elefant der jonglerer med dine produkter på en en-hjulet cykel, kan have en "wow" -faktor, men vil det give dig flere kunder, eller er det en distraktion fra hjemmesidens hovedmål?
Derfor bør webdesignet ikke komme som et chok for dig. Faktisk, hvis det er, har der sandsynligvis været en alvorlig fejlkommunikation et eller andet sted på et tidspunkt.
Og hvis du stadig ikke kan lide det visuelle eller mener, at det ikke er i overensstemmelse med det, du havde tænkt dig og vi havde aftalt, så prøv at være mere præcis, omkring hvad problemet er.
Er det billederne? Farven? Teksten? Layoutet?
Du behøver ikke komme med en løsning. Bare du formulerer mere nøjagtigt, hvad det er, at du gerne vil. Det giver mig chancen for at forstå, hvorfor det præsenterede, ikke fungerer for dig, og så løser jeg det.
Hvad kunne du sige i stedet?
”Jeg er ikke sikker på dette specifikke element. Kan vi sikre os, at det passer til vores målgruppe?”
2. ”Kan du gøre logoet større?”
Hvad kunden (normalt) mener:
- ”Vi ønsker en bedre genkendelse af vores navn”
Hvad jeg hører
- Logoet er vigtigere end hjemmesiden.
At gøre logoet større er en anden (meget) klassisk anmodning, og faktisk en der er blevet så berygtet i designbranchen, at der er skrevet en sang om det.
Generelt vælges logostørrelsen omhyggeligt, så det er klart, genkendeligt og perfekt afbalanceret med resten af siden og navigationen.
Hvilket ikke betyder, at det aldrig kan gøres lidt større. Men det er vigtigt at tænke på, hvor stort du forventer, at logoet skal være, og hvorfor du i første omgang vil have det større.
Tænk på nogle af de mest populære hjemmeside og brands, og hvor genkendeligt deres brand er. Og se nu på deres hjemmeside og se på størrelsen på deres logo.
F.eks. har jeg haft kunder, der ville have at deres logo skulle fylde det meste af den øverste tredjedel af forsiden. Det er bare ikke en god idé af flere grunde. Du mister muligheden for at ”tale” til dine kunder, men vælger at ”råber” dit navn til dem i stedet.
Forstil dig at komme ind i XL-byg og det første ekspedienten råber ”XL-BYYYYGGGG!!!” til dig før, at han spørge dig om, ”hvad kan jeg hjælpe dig med?”.
Ikke helt optimal kommunikation.
Hvis du er bekymret for, at dit brand virkelig ikke kommer igennem, så prøv at kommunikere det til designeren, mig. Derfor, tænk dig om to gange inden at du beder om at få gjort logoet større.
Hvad du kunne sige i stedet
”Jeg er ikke sikker på, at hjemmesiden føles som om det er en del af vores eksisterende brand.”
3. "Bare gøre det samme som ”#INDSÆT EN SUCCESFULD VIRKSOMHEDS NAVN HER"
Hvad kunden (normalt) mener:
- ”Denne hjemmeside er en succes. Jeg vil have den samme succes.”
Hvad jeg hører
- Hvis jeg kopierer Facebook, er jeg milliardær inden tirsdag i næste uge.
De røde lamper blinker og larmer hos mig.
Hvis du tænker, at det er en god ide at kopiere, er det enten fordi du ikke fuldt ud forstår, hvordan hjemmesider fungerer, eller fordi jeg har misforstået dine intentioner.
Nøglen til succes er at have en plan.
Hvis du får en hjemmeside, der ligner en anden, men rent faktisk har nogle unikke fordele, som dine kunder ikke kan finde andre steder, et nichepublikum, en markedsføringsstrategi eller en detaljeret forretningsplan, så har du muligvis en chance.
Men, hvis du tror at kopiere en vellykket hjemmeside er en genvej til succes, så bliver du meget skuffet.
Hvis du vil have dit design til at være identisk med en anden hjemmeside, så vær opmærksom på, at dette i høj grad er en overtrædelse af ophavsretten. Og ærligt talt, så ville jeg aldrig acceptere et projekt, der gør det.
Tænk over det.
Du vil aldrig få succes, hvis din hjemmeside ligner en andens. I stedet skal du tage dig tid til at skrive et oplæg til din hjemmeside, og sørg for at nævne nogle konkurrenter eller hjemmesider, du kan lide som en del af det.
Du skal skille dig ud og ikke bare blende ind.
Hvad du kunne sige i stedet
”Jeg har en forretningsplan. ELLER jeg kan godt lide udseendet og følelsen af denne hjemmeside, kan vi skabe noget i samme retning?”
4. "Du finder bare billeder på Google"
Hvad kunden (normalt) mener:
- ”Jeg har ingen billeder og ved ikke, hvordan jeg kan få nogle”
Hvad jeg hører:
- Brug bare dårlige billeder, du kan ”stjæle” på internettet.
Billeder på en hjemmeside er vigtige.
Dårlige billeder kan ødelægge et godt webdesign, så det er vigtigt at vælge gode billeder til din hjemmeside.
Billeder taget af en professionel fotograf er ideelle, men ikke altid muligt. Så, hvis du ikke kan levere dine egne billeder, kan jeg købe licenserede billeder til projektet.
Du kan selvfølgelig stadig finde nogle billeder på Google til inspiration, der så kan hjælpe mig med at spore mig ind på stilen. Bare lige for at slå det fast, så kan du ikke bare kopiere billeder på Google uden licens eller tilladelse af ophavspersonen.
Sagt lidt mere hårdt - bare fordi noget dukker op i Google-søgningen betyder det ikke, at det er gratis at bruge. Selvom du er en lille virksomhed og chancerne for, at du bliver opdaget og bedt om at betale et stort forlig for at forhindre en retssag, er meget lille.
Men, det er faktisk set nogle gange efterhånden.
Hvis du vil bruge Stock Photos, fra f.eks. depositphotos.com (reklamelink: http://depositphotos.com?ref=20899170) , så spørg mig. Du vil kunne købe billederne derfra.
Hvad kunne du sige i stedet:
”Jeg har fundet nogle fotos, jeg kan lide. Kan du finde lignende stock photos, som jeg kan købe license til? Eller kender du en dygtig fotograf?”
Lille fodnote – jeg kender faktisk nogle dygtige fotografer. Jeg formidler gerne en kontakt.
5. "Jeg kan ikke skrive tekst, før jeg har set designet"
Hvad kunden (normalt) mener:
- ”Jeg ved ikke, hvordan jeg skal skrive / strukturere indholdet til hjemmesiden, og jeg ønsker ikke, at forsinke projektet.”
Hvad jeg hører
- Kom i gang med designet nu og redesign det hele igen, når indholdet er skrevet og ikke passer.
Dette kan undgås ved at have en rigtig god plan fra starten af.
Faktisk er det mest optimale, at du har en god struktur på dit indhold, før designet overhovedet startes.
Det kan virkelig være nyttigt, fordi det kan være en overvældende opgave at skrive indhold til hjemmesiden. Det kan være virkelig svært at vide, hvor du skal starte, samt hvordan du strukturerer teksten.
Men, hvis vi har en struktur på plads, arbejder du OG jeg med den samme plan. Så er det super nemt at montere indholdet i designet senere.
Hvis du ikke vil lave noget indhold, før designet er færdigt, bliver du nødt til at ”skrive til designet”.
Og det er ikke helt umuligt.
Faktisk er det en stor del af det, jeg laver til hverdag med at skrive til designet. Med ord- og tegnbegrænsninger baseret på lorum ipsum, som jeg typisk benytter til at vise teksten i designet.
Det kan være lidt af en øvelse at skrive tekst, der skal passe ind i designet. Du opdager måske, at der ikke er nogen sektion eller side til det virkelige vigtige indhold, eller at tingene er på det forkerte sted eller i den forkerte rækkefølge.
Så uanset om du designer til indholdet eller skriver til designet, kan vi med stor fordel have en komplet indholdsplan på forhånd.
Hvad du kunne sige i stedet
”Vi laver indholdet ud fra den struktur, vi blev enige om.”
6. "Kan du gøre det hurtigere?"
Hvad kunden (normalt) mener
- ”Jeg har en deadline, som jeg gerne vil have overholdes.”
Hvad jeg hører
- ”Kan du på magisk vis arbejde hurtigere?”
Når jeg giver dig en tidsramme for noget, tager jeg ikke kun antallet af time med, der er afsat specifikt til at arbejde på dit projekt.
Chancerne er store for, at dit projekt ikke er det eneste, som jeg arbejder på. For da slet ikke at nævne, at andre kunder der brug for akutte ændringer eller opdateringer til deres hjemmesider eller webshops.
Og dertil kommer alle de ekstra ting, der kan bremse et projekt, som f.eks. feedback, planlægning, revisioner osv.
Og den store hemmelighed er – at det ligger mest på dig.
Hvis du er hurtig til at give informationer, materiale og feedback, er chancerne for, at dit projekt bliver afsluttet til tiden eller endda lidt hurtigere end du forventede.
Men, jeg kan ikke bare på magisk vis ”arbejde hurtigere”.
Hvis du forventer det, beder du mig om at gøre et af følgende:
- Udsætte en anden kundes projekt.
Dette er normalt udelukket, medmindre jeg har arbejde, der ikke er tidsfølsomt. - Springe vigtige faser over, såsom planlægning eller brugertest.
Hastværk er lastværk, som man siger. Forceres tempoet reduceres sandsynligheden for, at projektet bliver vellykket. - Betal for at overarbejde
Hvis du vil have det, skal du være parat til at betale mere.
Så sørg for at være på forkant med at informere mig om eventuelle deadlines hos dig. Og ikke lave en ”for resten. Kan du være færdig på fredag, hvor vi har en Facebook-kampagne kørende?”.
Hvad du kunne sige i stedet
”Dette er min deadline, kan vi arbejde efter den?”
7. "Giv os 2 designmuligheder, så vælger vi"
Hvad kunden (normalt) mener
- ”Vi er bekymrede for, at vi ikke kan lide designet.”
Hvad jeg hører
- ”Lav et design, som du ved, der passer til projektet. Og så et andet helt andet design. Men det er også lige rigtigt for projektet. Og lad os vilkårligt vælge mellem dem.”
Det er lidt det samme som at bede en tømrer om at bygge to huse, som du kan vælge i mellem. Du betaler så vel at bemærke kun for det ene hus.
Årsagen til at du ikke får præsenteret flere forskellige designs, er ikke på grund af, at det er dobbelt så meget arbejde (som det er - og mere til!). Men fordi, når jeg nu har gjort et grundlæggende forarbejde, research og planlægning, vil to helt forskellige designkoncepter bare være unødvendigt.
Ofte kommer denne forespørgsel på flere designs, fordi en kunde er bekymret for, at de ikke vil kunne lide designet, som jeg kommer til at præsentere.
Så, bare for at være på den sikre side, så vil det være bedre med flere muligheder, ik’?
Du skal huske på, at den bedste hjemmeside til dig ikke nødvendigvis er den, som du synes ser pænest ud - det er den, som dine kunder reagerer på. Sagt på en anden måde, så skal jeg designe og udvikle en hjemmeside til dine kunder – ikke til dig eller måske din chef.
Når jeg præsenterer mit designkoncept, vil jeg tage dig gennem mine beslutninger og hvorfor jeg har taget beslutningerne. Det viser dig, at jeg har truffet de rigtige valg for din målgruppe - hvilket også bør være det rigtige for dig!
Hvad kunne du sige i stedet
”Forklar mig, hvordan du tager dine designbeslutninger.”
8. "Du er jo eksperten, gør bare hvad du synes er det rigtige."
Hvad kunden (normalt) mener
- ”Jeg stoler på din beslutning og dømmekraft og giver dig mulighed for at bestemme.”
Hvad jeg hører
- ”Du har den. Du er the champ. Du ringer bare, når du er færdig med projektet.”
Du tror måske, at jeg elsker at høre, at jeg er eksperten, og at jeg har ansvaret. Jo jo bevares, lidt smigret bliver jeg da.
Men, alligevel bliver jeg lidt bekymret.
Ofte siger kunden dette, fordi kunden ved, at han eller hun vitterlig ikke er eksperten. Men husk, du ER eksperten på din virksomhed og dine kunder!
Og jeg har absolut brug for dit engagement, ellers kan jeg ikke vide, hvad "rigtigt" er.
Dit engagement, især i starten af et projekt, er helt afgørende, og det er først efter dette trin, at jeg kan tage den viden, du har givet mig, og derefter "gøre, hvad jeg synes er rigtigt".
Du har sandsynligvis også meninger om det visuelle. Så hvis du ikke kan udstå grøn eller synes, at billeder i skitsestil er barnlige, så fortæl mig det.
Jeg ønsker trods alt, at du skal komme til at holde af din hjemmeside lige så meget som dine kunder vil komme til.
Hvad kunne du sige i stedet
”Her er masser af oplysninger om virksomheden, vores mål, vores kunder og vores produkter. Sig til, hvis du har brug for noget andet. I øvrigt så kan jeg ikke fordrage lyserød.”
9. ”Kan du give mig et hurtigt slaw på tasken?”
Hvad kunden (normalt) mener
- ”Jeg skal have en idé om, hvad det kommer til at koste.”
Hvad jeg hører
- ”Jeg tager min beslutning baseret på pris og intet andet.”
At finde ud af, hvor meget en hjemmeside eller webshop koster, kan være en udfordring. Især hvis dit hjemmesideprojekt er lidt ud over det sædvanlige.
Og jeg vil ikke bare give dig den billigste pris for en hjemmeside. Der findes simpelthen ikke billige kvalitetshjemmesider (link). Du kan altid få en hjemmeside billigere et andet sted. Kvalitet og pris hænger sammen, som du sikkert ved.
Du skal forstå præmissen for en pris.
Du vil få en pris af mig for at designer og udvikle en hjemmeside, der rent faktisk vil opnå det, du har brug for.
Nogle gange kan en lidt ekstra investering gøre forskellen mellem en hjemmeside, der bare sidder i skabet og ser godt ud og inspirerer kunderne til at interagere. Læs: du får kunder!
Så mit tilbud på kr. xx.xxx kan indeholde alt, hvad du behøver for at gøre din hjemmeside eller webshop til en succes, selvom du ikke har bedt om alt, hvad jeg inkluderer.
Og i et andet tilbud på kr. xx.xxx hos en konkurrent, kan du muligvis markere alle felter for det, du har bedt om, men vil ikke få leveret det, du har brug for.
Det kan være svært at gennemskue, hvilke omkostninger der er forbundet med et hjemmesideprojekt.
Det er vigtigt at tænke over, hvad dit budget er. Du shopper muligvis priser hos forskellige webbureauer, men det er som at shoppe priser på et hus - der er simpelthen for mange forskellige variabler, der påvirker prisen.
Kort sagt handler det ikke kun om pengene. Det handler om, hvad du får for de penge. Og det kan ikke leveres i form af et hurtigt tilbud.
Du kan bare ikke sammenligne et hus til kr. 495.000 med et til 1.800.000 og forventer, at få det samme for pengene.
Hvad du kunne sige i stedet
”Jeg forventer at investere et sted i området af kr. X og kr. Y til mit hjemmesideprojekt. Kan vi tale om, hvad du kan designe og udvikle for mig i det prisleje?”
10. ”Kan jeg sidde samme med dig, når du designer?”
Hvad kunden (normalt) mener
- ”Jeg vil være involveret i den kreative proces.”
Hvad jeg hører
- ”Jeg vil gerne gøre denne proces til et mareridt.”
PRO TIP! Bed venligst aldrig om at sidde sammen med en designer eller udvikler, når de arbejder. ;-)
De fleste kunder forestiller sig, at når de sidder sammen med designeren eller udvikleren, vil det være virkelig nyttigt at få feedback i real time. Det må da unægtelig være effektivt, at du hurtigt kan foretage ændringer og fremskynde hele processen.
Faktisk vil du komme til at kede dig. Der vil være meget arbejde, der ikke giver nogen mening for dig. Kildekoder. Skitser. PHP. HTML. CSS. MYSQL. Photoshop m.v.
Du vil aldrig kunne se det ”fulde billede”, før det ”fulde billede” er på plads.
Det er heller ikke hurtigere at foretage ændringer "i farten". Det er uendeligt lettere for mig at få en komplet liste med ændringer, du gerne vil have foretaget, og lave dem på én gang end at få en konstant strøm af feedback og ændringer.
Og sidst, men bestemt ikke mindst, hvis du sidder sammen med mig og giver mig retning, bruger du ikke min ekspertise.
I det væsentlige leder du bare mig til at gøre, hvad du vil. Hvilket måske lyder godt på kort sigt, men du betaler for en professionel for at virkeliggøre dine ideer.
Du vil ikke få den fulde værdi af min ekspertise.
Så mens jeg absolut ønsker og har brug for din feedback, er det meget bedre at gøre det på en struktureret måde baseret på det, som jeg præsenterer for dig.
Ikke ved at blande dig i den kreative eller konstruktive proces undervejs.
Det er skønt, når du er ivrig efter, at dine ideer og din stemme bliver hørt, men der er
meget bedre måder at blive involveret på.
Vi mødes eller tales ved over telefonen, før jeg går i gang. Du tager mig igennem dine kreative ideer eller eksempler på hjemmesider, som du kan lide eller ikke kan lide.
Det giver dig mulighed for at forme og samarbejde i processen uden at hindre min kreativitet eller bremse projektet.
Hvad du kunne sige i stedet
”Jeg er virkelig begejstret for at være involveret i den kreative proces. Kan jeg mødes med dig for at tale om stilen, jeg tror ville fungere for os?”
11. "Min chef kan ikke lide det"
Hvad kunden (normalt) mener
- ”Vi har fået negativ feedback.”
Hvad jeg hører
- ”Drop alt! Vi skal gøre chefen glad.”
At få feedback til et projekt kan være vanskelig. Der er en stor forskel mellem at få konstruktiv feedback fra vigtige interessenter og åbne processen for alle.
Kunder præsenterer ofte udtalelsen fra chefen, som ikke har været involveret i processen og ikke ved, hvorfor visse beslutninger er taget.
Selvfølgelig vil du have, at alle kan lide den nye hjemmeside og især chefen, men det er virkelig vigtigt at huske, at jeg ikke prøver at designe og udvikle en hjemmeside, som alle kan lide.
Jeg designer og udvikler en, der kan forbedre forretningspræstationen.
Og chefen var ikke en del af denne proces. Så han ser bare på det med udgangspunkt i, om han personligt kan lide det.
Selvfølgelig skal chefens mening høres og overvejes. Men du skal sørge for, at kritikken er konstruktiv og baseret på den strategi, vi to har udarbejdet sammen, ikke kun på den personlige mening.
Så, "Min chef er bekymret for, at vores kunder ikke vil vide, at X" er konstruktivt, "Min chef kan ikke lide skrifttypen" er ikke konstruktivt.
Dette er en af de store grunde til, at jeg gerne holder feedback til vigtige interessenter i projektet, så alle er på samme side og arbejder sammen for at skabe et produkt, der når jeres forretningsmål.
Hvad kunne du sige i stedet
”Min chef har lavet nogle gode punkter om, hvordan x kan påvirke vores brugerrejse.”
12. "Der er liiige en ting mere ..."
Hvad kunden (normalt) mener
- ”Jeg har mere feedback.”
Hvad jeg hører
- ”Jeg har faktisk ikke kigget på alt endnu.”
Der aldrig kun er EN ting mere. Når den ene ting er behandlet, er der ret store chancer for, at der er endnu en. Og endnu en.
Kunder forsøger ofte at give feedback, når de gennemgår et projekt, eller kun ser på en ting ad gangen.
Lige så snart at jeg kontakter kunden for at sige, at jeg er færdig, indser kunden, at der er noget andet, de har brug for.
Det er en rigtig let fælde at falde i, men hvis du sammensætter feedback, har ændringer eller nye funktioner, skal du prøve at sikre dig, at du først har en komplet liste over alt, hvad du vil have.
Tænk det på denne måde. Enhver ændring til din hjemmeside tager x minutter at udføre, og yderligere x minutter at modtage beskeden, planlægge arbejdet, udføre arbejdet og vende tilbage til dig.
X er sikkert ikke et stort antal minutter. Men når du gør det 3, 4 eller 14 gange, begynder det at løbe op.
Trinvise ændringer kan nogle gange flytte hele det store billede på projektet, og det ender med at blive lidt noget andet end planlagt.
Derfor, prøv at lave en komplet liste over alt, hvad du vil, inden du kontakter mig. Det er ofte mere effektivt og du sikre, at du ikke går glip af noget.
Hvad du kunne sige i stedet
”Jeg har lavet en liste over ændringer, jeg gerne vil have lavet.”
Bedre kommunikation giver bedre hjemmesider og webshops
Som med næsten alt i livet løser god kommunikation de fleste problemer, før de overhovedet opstår.
Hvis du nogensinde er i en situation, hvor du tager dig selv i at sige en af ovenstående 12 sætninger til din designer eller udvikler, skal du tænke over, hvad du virkelig mener, og måske prøve at bruge et af mine alternativer i stedet.
Det vil hjælpe mig med ikke at opleve en lettere frustrerende følelse, når du beder om mere "pop" eller ”wow”.
De kan hjælpe dig med at få det, du har brug for ved dit hjemmesideprojekt.
Og det er trods alt hele pointen med denne oplevelse, ikke?
Hvis du vil tale med mig om et hjemmesideprojekt, der er fyldt med "wow", eller endnu bedre, giver dig online succes, så kontakt mig gerne.