Skip to main content

Joomla 4 - Hvad er der nyt?

Michael Sønderup Nielsen - Joomla konsulent
Af Michael Sønderup Nielsen
Kategori: Joomla 4
Opdateret 12. august 2018

Joomla 4

Joomla er det næstmest populære CMS lige efter Wordpress og Joomla 4 vil komme til at revolutionere og udfordre Wordpress-segmentet. Store ord, men lad mig uddybe.

OPDATERING: Joomla 4 udgives d. 17/8-2021.

Selvom Joomla 4 er i fuld gang med at blive udviklet og vi har fået flere sneak peaks, så kan os Joomla-udviklere og Joomla-fans slet ikke få armene ned. Den simple årsag er de mange nye funktioner og fordele, der kommer med Joomla 4.

Joomla et open source CMS og udviklet af (frivillige) profesionelle og kompentente Joomla udviklere fra hele verden, derfor har vi ikke en nøjagtige dato for den officielle frigivelse af Joomla 4.

Hvis du er nysgerrig på, hvad der er nyt i Joomla 4, så bliv hængende. Den nye version af Joomla indeholder nogle ret interessante forbedringer af brugeroplevelsen og en optimeringen af kernekildekoden. Med Joomla 4 får vi også Bootstrap 4, 100% kompatiblilitet med PHP 7, en helt ny mediemanager (den er savnet), en helt ny administrationsbrugerflade og 100% responsiv.

Der kommer massevis af nye funktioner og fordele med Joomla 4, som jeg vil gå lidt mere i detaljerne med her under.

Nyt og intuitivt administration

Joomla 4 kommer med et helt nyt og et meget intuitivt admin-panel. Joomla 4-udviklere har integreret den nyeste version af Bootstrap, Bootstrap 4, der giver nogle helt nye muligheder i forhold til UI (User Interface).

Administrationspanelet er det første som du ser efter at have logget ind på admin-området på din Joomla hjemmeside. Sammenlignet med administrationen i Joomla 3, vil du med ret stor sandsynlighed opleve, at det er blevet nemmere og mere overskueligt at finde rundt i Joomla 4.

Her er et eksempel.

Joomla 4 - Kontrolpanel

Joomla 4 og alle de fremtidige versioner vil være fremadkompatible med den nyeste Bootstrap-version for at forhindre konflikt- og kompatibilitetsproblemer

En af de helt store opdateringer er selve menustrukturen, der er flyttet ud til venstre i en kolonne i stedet for den traditionelle vandrette menubjælke øverst. Det giver noget mere plads. Hvis du har erfaringer med Wordpress, vil du kunne genkende konceptet - dog mener jeg, at måden det er lavet i Joomla på er mere brugervenligt end i Wordpress.

Sammen med Joomla 4 introduceres der også to nye skabeloner:

  • Cassiopeia til frontend
  • Atum til administrationen

Begge skabeloner er baseret på Bootstrap 4 og er selvfølgelig responsive.

Hvis du er nysgerrig og vil gerne selv prøve Joomla 4, så kan du download den her og prøve at installere den på dit webhotel. VIGTIGT! Du må kun bruge versionen til test og ikke dit live site.

Implementeringer af MVC-lag

Joomla 4 understøtter "namespaced component classes". “There will be restrictions on the duties of a component. So, a component will be instructed to perform only its core functionalities. The rest of the things will pull out into the system”- sagde Marco Dings på JWC 2015.

Med denne tilgang gør det muligt for enhver komponent at drage fordel af nye funktioner, der er designet til at blive brugt på tværs af udvidelser og holde kodning af udvidelsen meget ren.

Den nye mediamanager

En af de store ting der har været savnet i tidligere Joomla versioner, var en mere brugervenlig Media Manageren. Den har fået et gevaldigt løft i Joomla 4, hvor det bliver endnu nemmere at administrere billeder-filer. Nu kan du strukturere mapper, administrere filer lettere og også konfigurere specifikke tilladelser til hver bruger.

jQuery er ikke længere en del af Joomla-kernen

jQuery er fjernet for at undgå konflikter med andre funktioner og også for at forbedre indlæsninghastigheden.

Forenklet Joomla-kode og kodning

Denne optimering er meget populær blandt Joomla-udviklere. Selve kildekoden til Joomla har gennemgået en betydelig forbedring, hvilket gør Joomla frameworket endnu mere solidt og fleksibelt.

Hele Joomlas pluginsystem er også blevet omskrevet til at benytte noget, der hedder "Dependency Injection Containers" i stedet for JFactory, Joomla frames, som forbedre sikkerheden.

CSS og Bootstrap 4

Med Bootstrap 4 kommer der også helt nye muligheder med CSS.

Fordelene ved Bootstrap 4 er noget nyt, der kaldes JLayout, der giver mulighed for at udvikle et almindeligt JavaScript-bibliotek tæt på Bootstrap.

Endnu bedre SEO

SEO-mulighederne i Joomla har altid været gode, men nu bliver det endnu bedre. Vil ikke komme nærmere ind på mulighederne i dette indlæg.

Nem installeringsforløb

Joomla 4-installationsprocessen er mere enkel og lettere for en ikke tekniskkyndig bruger at få til at lykkes. Det har altid været nemt at installere Joomla, men nu er det så blevet endnu nemmere. Eksempeldata og flersproget installation er inkluderet i trinet "Tilpas installation", så du kan opsætte Joomla uden problemer.

Masser af farver og fantastisk typografi

Sidst men ikke mindst kommer Joomla 4 med masser af farveindstillinger og ny typografi. Roboto vil være basis-skrifttypen i Joomla 4. Det skyldes, at Roboto tilbyder masser af fleksibilitet i typografien.

Til administrationen kan du nu også selv vælge farveopsætningen for nemmere at kunne læse teksterne. Sammen med disse muligheder vil der være en mørkeblå sidebjælke, der ser tiltalende ud. Den lysegrå farve bruges til hele brugergrænsefladen.

Det var meget kort om nogle af de forskellige nye funktioner, der kommer i Joomla 4. Da Joomla 4 stadig er i udviklingsfase, vil der kommer flere nye funktioner.

Mere om det senere.


Hjælp til Joomla?