Myten om WordPress, der smadrer dit hjemmesideprojekt

- gaffatape, WD40 og en ubegrundet tro på egne evner

Myten over alle myter, når folk skal vælge, hvilket CMS de skal bygge deres hjemmeside på er: ”WordPress er let”. For det første er det forkert. WordPress er ikke let. Men det er let, når du kender det.
For det andet ...

 ... risikerer myten at smadre dit hjemmesideprojekt.

Hvorfor?

Det gennemgår jeg i dette blogindlæg.

Men først en disclaimer.
Ja. Jeg ejer et Joomla-webbureau. Derfor vil nogle mene, at det er forkert af Joomlakonsulenten at kloge sig på WordPress, når mit foretrukne CMS er Joomla.

Men i al fairness: Jeg arbejder faktisk også med WordPress på samme niveau, som jeg arbejder med Joomla. Dog kun på opfordring af mine kunder. Derfor kender jeg WordPress indgående som et fint CMS. Jeg foretrækker bare Joomla. Fair and square?

Med det af vejen går vi i kødet på, hvorfor ”WordPress er let”-myten er farlig for dit hjemmesideprojekt.

Lad mig illustrere det med to (tragiske) eksempler.

1. Du bliver snydt til at vælge en undermåler som WordPress-leverandør

”Vi betalte en WordPress-udvikler 1.500 kroner for en ny, unik og professionel hjemmeside. Nu har vi store problemer med den.”

Sådan begyndte et kundemøde i 2018, som blev skelsættende for mig. Virksomheden viste mig nemlig den værste WordPress-hjemmeside, jeg nogensinde har set. Det var faktisk ret fascinerende, hvor ringe den var.

Et hurtigt blik på siden viste, at personen, som havde bygget den, kun havde en flygtig forståelse af WordPress, SEO, sikkerhed og andre uhyre vigtige aspekter af webdesign og -udvikling.

”Hvorfor har I fået lavet den hjemmeside?,” spurgte jeg, da jeg havde samlet kæben op fra skødet og monteret gebisset igen.

”Fordi vi kunne få en komplet og unik, professionel hjemmeside for 1.500 kroner. WordPress jo er gratis, og det er så nemt, at enhver kan gøre det. Så hvorfor skulle det koste mere?”

Av.

Ja. Hvorfor skulle det koste mere, når WordPress er let, og CMS’et er gratis.

Dunning-Kruger møder webdesign

Myten om, at WordPress er let (og gratis), betyder, at nogle tror, de er professionelle webudviklere, fordi de kan banke en hjemmeside sammen i CMS’et. Med gaffatape, WD-40 og en ubegrundet tro på egne evner.

Fænomenet er også kendt som Dunning-Kruger-effekten. Forskerne David Dunning og Justin Kruger viste gennem eksperimenter i 90’erne, at folk på begynderniveau har en tendens til at overvurdere deres egne evner. Voldsomt.

De opdager simpelthen ikke, at de er inkompetente.

Og det prikker ”WordPress er let”-myten til.

WordPress gør dig hurtigt i stand til at udgive indhold ved hjælp af WordPress som nybegynder. Men det gør dig hverken til webudvikler eller designer.

Jeg vil faktisk hævde, at brugervenligheden i WordPress er den farligste funktion overhovedet. Mange springer nemlig ud som ”eksperter” og ”webudviklere” uden at have de rette faglige kompetencer.

Hvis folk var realistiske og accepterede, at de ikke var eksperter, bare fordi det er let at konfigurere WordPress, havde mange færre hjemmesideprojekter lidt en krank skæbne.

Eller som min webudvikler-ven sagde det fornylig over en (bitter) kop kaffe:

”WordPress får folk til at tro, at de ved, hvad de laver, selvom de ikke gør. Det er for let at skabe noget. Og den kraft, du føler, når du er i stand til at gøre ting, som du ikke rigtig forstår, overbeviser dig om, at du ved, hvad du laver. Og så begynder de at lave en masse l***! For eksempel har de ikke styr på sikkerheden. De skriver frygtelige koder, og siden bliver hacket. Og så for at komme kirsebærret på toppen begynder de at sælge deres ydelser.”

Skåret helt ud i pap:
Alt for mange nybegyndere tror, at de er professionelle webudviklere og designere, fordi de kan flikke en side sammen i WordPress. Og alt for mange virksomheder og foreninger hopper i fælden og køber en ”billig, unik, professionel” hjemmeside for tre kroner, fordi ”WordPress er let og gratis”.

2. Du risikerer at ende i et Gulag-lignende arbejde med din WordPress-hjemmeside

”Jeg har brugt de seneste fem måneder på at bygge min hjemmeside i WordPress. Og den er stadig ikke færdig.”

Sådan sagde en god bekendt i min omgangskreds. Han er politisk aktiv og går efter en stol i kommunens byråd. Han gør et kæmpe arbejde lokalt for sit parti.

Men…

Det er en udfordring for ham og partiet at rekruttere nye medlemmer. Derfor tog han sagen i egen hånd, lagde en online-strategi og gik i gang med at bygge en hjemmeside i WordPress.
Efter næsten et halvt år havde han det som en straffefange i Gulag, der bliver sat til at grave et hul om morgenen og dække det til om aftenen.

(Med andre ord: Han havde fået sådan en lidt grålig tone i kinderne)

Min ven er langt fra alene. Jeg hører ofte historier fra ejere af små virksomheder, arrangører af events, samfundsgrupper, almennyttige organisationer og så videre, som står i samme situation.

De har et lille budget. Men kæmpestore drømme. Det er næstefter kombinationen af iver og talentløshed den farligste cocktail.

De vil have en hjemmeside. Og hvad har de fået at vide?

”WordPress er let.”

Derfor investerer de store mængder tid på at forsøge at gøre den perfekt.

Resultatet er trist. Og de ved det. Livet fosser ud af skærmen.

Nu føler de sig enten holdt for nar eller som en fiasko. Ofte begge dele.

WordPress er ikke let – men lettere end mange alternativer

Eksemplerne viser, at vi har et kommunikationsproblem, når det handler om WordPress.

”WordPress er let”-myten skaber misforståelser. Ofrene er hjemmesider, der kunne have været fantastiske, give værdi for virksomheder og foreninger og være flyvende. I stedet ligner de noget fra 90’erne og kan ikke findes på Google. Til gengæld er de supernemme at hacke.

Fordi WordPress er gratis og tilgængeligt, tror folk:

  1. At de kan bygge en hjemmeside af professionel kvalitet med en meget lille - eller endda ingen - indsats.
  2. At deres (beskedne) evner gør dem til (professionelle) webudviklere.
  3. At WordPress-ydelser er eller bør være gratis - eller som minimum uhyggeligt billige.

Enhver, der arbejder med WordPress professionelt ved, at det ikke er sandt.

Det kræver erfaring at opbygge en professionel hjemmeside i WordPress. Og en hel del arbejde.

At du kan udgive indhold ved hjælp af WordPress (for eksempel blogindlæg), gør dig IKKE til webudvikler eller designer.

Selvom WordPress er gratis og open source, har den tid, det tager at designe og udvikle en WordPress-hjemmeside en værdi.

Ryan Air flyver jo heller ikke gratis, fordi luften ikke koster noget. Vel?

Flyvemaskinen skal holdes ved lige af mekanikeren, så den ikke falder ned.

Stewardesserne skal give dig de obligatoriske sikkerhedsinstruktioner og en juicebrik.

Piloten vil også gerne have løn for sin dygtighed, erfaring og tid – og for at redningsholdene ikke skal gå og lede efter den sorte boks, mens du burde have siddet i en solstol på Tenerife og drukket longdrinks.

Når jeg fortæller folk, at WordPress er (relativt) let, så påpeger jeg altid:

Hvis du planlægger at lave en simpel hjemmeside, som du selv skal arbejde med, så er WordPress den hurtigste, mest sikre og nemmeste løsning.

Men (og sådan ét er der jo altid) … Det betyder ikke, at WordPress ikke kræver en indsats. Det betyder bare, at du sparer dit tastatur mere for ”pandeeffekten” sammenlignet med alternativerne.

Ordet ”let” er ikke det samme som ”ingen indsats” eller ”ingen investering”.

WordPress er let at lære – og kan være et super sted at begynde

Hvad der er godt ved WordPress er, at det er let at lære. Det er en af hovedårsagerne til, at jeg også bruger det engang imellem.

WordPress giver mening for folk på en måde, som kun få andre CMS’er gør. Det var det, der adskilte det, da det blev lanceret for mere end 10 år siden. Det var det, der fik det til at opnå den popularitet, det har i dag. Og det er derfor, de fleste eksisterende og nye CMS'er efterligner WordPress-brugeroplevelsen.

WordPress er en udmærket platform til at begynde din rejse inden for webpublicering, webdesign og webudvikling, fordi det fjerner de grundlæggende forhindringer, der plejede at stå i vejen for dig.

Du begynder ikke fra bunden. Du kommer i gang med det samme, og du kan eksperimentere og lære i dit eget tempo og på dine egne vilkår. Med WordPress er læringsprocessen mindre skræmmende, og takket være dets semantiske skabelonsprog og nøje overholdelse af webstandarder behøver du ikke være et kodningsgeni for at forstå, hvordan det fungerer under kølerhjelmen.

Når du først kender og forstår WordPress og dens overordnede filosofi, giver nye funktioner og opdateringer intuitiv mening. Når nye elementer føjes til WordPress, falder de normalt ind i den samme overordnede tilgang som tidligere og falder – og på den måde naturligt ind i din proces.

WordPress er let – når du kender det

Da jeg begyndte at bruge WordPress for mange år siden, var det en simpel blogging-applikation med få muligheder. I dag er WordPress et komplekst CMS, og nye brugere er ofte overvældet af denne kompleksitet.

Vi - der har brugt WordPress i lang tid - skal huske, at bare fordi vi ved, hvordan det fungerer og synes, det er intuitivt, betyder det ikke, at det faktisk er intuitivt.

Vores stiltiende viden kan let skyde vores vurdering og få os til at forvirre vores egen erhvervede forståelse for intuitiv forståelse. Og når det sker, bliver vi dårlige lærere og endnu værre udviklere.

Så gentag efter mig: WordPress er ikke let!

Men det kan være det, når du først lærer det. Og når du gør det, skal du hjælpe nye brugere på samme vej.

Michael Sønderup Nielsen

Skrevet af

Michael Sønderup Nielsen


joomla-support-logo.png
Betalingskortlogoer
Joomlakonsulenten støttermiljøvenlig pakning
Joomlakonsulentens CSR-profil
Joomlakonsulenten siger Nej Tak Til Plastik
Joomlakonsulenten støtter et sundt arbejdsmiljø

Certificeret i SEMrush for professionelle

Joomlakonsulenten certificeret i SEMrush for professionelle

Følg Joomlakonsulenten

Copyright © 2021 Joomlakonsulenten

JK Security

Image
Midgårdsvej 1 - 8881 Thorsø 7199 2909
Cron Job Starts