Skip to main content

EU-direktiv ødelægger dit online salg

Michael Sønderup Nielsen - Joomla konsulent
Kategori: Webshop
Opdateret 9. januar 2021

EU-direktiv ødelægger dit online salg

Og nej.

PSD2 er ikke navnet på Sonys kommende Playstation.

Det er navnet på et nyt EU-direktiv, som kan komme til at koste dig dyrt.

PSD2 og SCA er en ny og stærkere to-faktor godkendelse (SCA = Strong Consumer Authentication), der nu er et obligatorisk krav til alle online betalinger inden for EU.

Hvad det betyder for dit online salg?

September 2019 trådte et nyt EU Betalingsservice direktiv i kraft. Men flere brancher var ikke helt klar, så perioden blev forlænget frem til d. 31. december 2020.

Kort fortalt betyder det, at dine kunder nu skal verificere deres identitet med NemID, når de foretager en online betaling på din hjemmeside.

Og hvorfor nu det?

Formålet er ganske enkelt at gøre e-handlen mere sikkert for forbrugerne.

Hvad betyder PSD2 og SCA?

PSD2 er forkortelsen for Payment Service Directive 2, der kort fortalt er et regelsæt for betalingstjenester inden for EU.

Den største ændring i regelsættet er nok kravet om en stærkere autentifikation af kunden. Den del kaldes SCA (Strong Customer Authentication).

Autentifikationen er en procedure, der sikre at betalingskortet der anvendes til betaling på din hjemmeside, også tilhører ejeren af betalingskortet.

Hvad betyder det så for din hjemmeside eller webshop?

Hvis du ikke allerede har mærket det, så kommer du til det, hvis du ikke har aktivt forholdt dig til det nye EU-direktiv.

Du er sandsynligvis blevet kontaktet af din betalingsgateway, f.eks. Quickpay.

Den nye PSD2 betyder, at din betalingsgateway nu skal implementere en 2-faktor autentifikation via NemID eller SMS-bekræftelse på alle betalinger over kr. 225.

Så rent teknisk kan eller skal du ikke gøre noget på din hjemmeside, fordi PSD2 og SCA foregår i betalingsgatewayens betalingsvindue.

Hvis du ikke har hørt fra din betalingsudbyder, f.eks. Quickpay, Bambora m.fl., skal du tage kontakt til dem for at sikre dig, at de lever op til de nye krav.

De fleste betalingsgateways har heldigvis været på forkanten og understøtter allerede autentifikation af kunden gennem to-faktor godkendelsesløsningen 3D Secure.

I skrivende stund ved jeg, at Epay, QuickPay og Nets Easy har styr på det. Jeg ved også, at de har skrevet ud til deres kunder om PSD2 og SCA med en vejledning om, hvad deres kunder skal gøre for at sikre sig, at de opfylder EU-direktivet.

Du kan få en bøde

Hvis du ikke overholder det nye EU-direktiv, må du ikke længere gennemføre online betalinger på din hjemmeside – og bliver du nuppet i det, så risikerer du at få bøder. Det er i sidste ende dit ansvar, at din hjemmeside lever op til reglerne.

Undgå at miste salg på din hjemmeside

Er du i tvivl om din betalingsgateway er korrekt opsat og lever op til kravene i PSDA2 og SCA?

Du har to muligheder:

  1. Prøv at lave et testkøb i din webshop på et beløb over kr. 225,-. Hvis du skal indtaste dit NemID eller en SMS-kode, så er alt godt.
  2. Kontakt mig og jeg kan tjekke din betalingsgateway for dig. 

Og som altid er du meget velkommen til at kontakte mig, hvis du har spørgsmål eller brug for hjælp til din hjemmeside eller webshop.


Hjælp til Joomla?